Header Ads

UPUTE ZA IZRADU SEMINARSKIH RADOVA

UPUTE ZA PISANJE SEMINARSKOG RADA
Seminarski rad je samostalno djelo studenta/ice u kojem se pod vodstvom mentora/ice obrađuje zadana ili samostalno izabrana tema. Tema rada može biti praktična ili teoretska. Cilj je rada dokazati sposobnost studenta/ica u samostalnom rješavanju praktičnih i teoretskih problema koji ne moraju imati karakter originalnosti. Dakle, radovi ne moraju predstavljati originalno znanstveno dostignuće već pokazati sposobnost primjene određene teorije, analitičkog aparata ili  sposobnost analitičkog čitanja teksta. Radovi mogu donositi i pregled znanstvenih teorija i pravaca. Posebno je važno savladati pravila akademskog pisanja i izlaganja problematike, uključivo s pravilnim citiranjem tekstova.

FORMIRANJE  TEKSTA I STRANICA
Seminarski rad potrebno je napisati u WORD-u. Koristiti font Times New Roman, (veličina naslova 14, veličina teksta 12). Prored 1,5. Margine iznose 2,5 cm.
Tablice i slike trebaju biti sastavni dio teksta. Stranice trebaju biti numerirane (desno dno stranice). Tekst treba biti poravnat s lijeve i desne strane ( justify).

STRUKTURA SEMINARSKOG RADA
Seminarski rad sastoji se od:
  1. NASLOVNE STRANE,
  2. SADRŽAJA,
  3. UVODA,
  4. ZAKLJUČKA i
  5. LITERATURE




1.     
SVEUČILIŠTE U MOSTARU
FAKULTET ZDRAVSTVENIH STUDIJA
STUDIJ ….


                                     NAZIV RADA
Seminarski rad


Kolegij:                                                                       Student: Marko Marković      
Mentor:                                                                     Broj indeksa:  

Mostar, mjesec, 2009.


 
PRIMJER NASLOVNE STRANE














2.      SADRŽAJ
Sadržaj slijedi nakon naslovne strane. Uvod, zaključak, literatura i prilog, ako ga ima, ne numeriraju se. Ovisno o opsegu seminara postoje dva do četiri glavna poglavlja i nekoliko podtočki. Svako poglavlje (glavna točka) ima nekoliko podtočki/podtema ili ih uopće nema. Npr. Točka 1. Naziv prvog poglavlja ne može imati samo 1.1, već mora imati 1.1 i 1.2
Sadržaj mora održavati tematiku  iz naslova seminarskog rada. Rad je strukturiran na način da se najprije obrađuje tema općenito (pojam se definira, navode se vrste itd.), a zatim se prikazuje specifičan primjer ili detalji.





 














3.      UVOD
Uvod slijedi nakon sadržaja i sadrži optimalno ¾ stranice. Uvod, kao i cijeli seminarski rad piše se u trećem licu. U uvodu se u pravilu ne nalaze fusnote, tablice i slike.
Uvod se sastoji od četiri elementa ( 4 odlomka ): aktualnost teme, predmet seminarskog rada, svrha i cilj rada i struktura rada.
4.      ZAKLJUČAK
U zaključku se donosi rezime rada i sumiraju stavovi po sadržajnim cjelinama. Kao i uvod mora sadržavati optimalno ¾ stranice teksta.
5.      LITERATURA
Literatura slijedi nakon zaključka i ne numerira se. U pravilu se piše po abecedi autora ili ako nema autora po prvom slovu naziva: prezime autora,prvo slovo imena.,naziv djela,izdavač, mjesto izdavanja, godina.
Prilikom izrade seminarskog rada student mora pored osnovne literature koristiti i dopunsku.
(min. 3 – 4 knjige )


Primjeri:
1.      Rubin E, Farber JL. Pathology, 2nd ed. JB Lippincot Company, Philadelpia, 1994.
2.      Hebrang A., Lovrinčević M.: Radiologija, Medicinska naklada, Zagreb, 2001.
-          prilozi  i članci: uz već navedeno dodati naziv publikacije, naziv i broj časopisa

 TABLICE, SLIKE, GRAFOVI , SHEME
Tablice, slike, grafovi i sheme su sastavni dio teksta. Naslov tablice treba biti kratak i jasan. Svaki od njih ima redni broj i naziv. Izvor se piše ispod tablice. Prije svake tablice, slike, grafa i sheme dolazi POZIV na tablicu ( npr. U tablici 1. prikazan je broj zaposlenih xy), a iza nje dolazi KOMENTAR iste.

FUSNOTE
Fusnotama se označavaju citati, ključne misli, podjele i drugi navodi koji su  preuzeti od nekog autora. Označavaju se od 1 nadalje i nalaze na dnu stranice. Fusnote se stavljaju na kraj rečenice ( stavljaju se i na pojam ako se odnose samo na njega).
Postoji nekoliko načina pisanja fusnota, a preporuča se: prezime autora, prvo slovo imena.,naziv djela, izdavač, mjesto izdanja, godina, broj stranice.

Ukoliko je fusnota internet stranice, navodi se: ime stranice/ autora članka i naziv članka.

Nema komentara