Header Ads

Nevjerovatne koristi: OVA NAMIRNICA čisti crijeva i krv od masnoća i otrova



Pšenične posije ili mekinje se dobivaju iz vanjske ljuske zrna pšenice. Naime, strukturu pšeničnog zrna čine omotač (vanjski dio), endosperm (unutarnji dio) i klica. Mljevenjem u mlinu omotač daje posije, a endosperm brašno.

Pšenične mekinje su bogate celulozom, vlaknima, mineralima i vitaminima. Istovremeno, prirodno sadrže malo kolesterola i natrija. Dobar su izvor bjelančevina i željeza, magnezija, fosfora i selena, kao i tiamina (vitamina B1).

Pšenične mekinje sadrže 43 do 44% sirovih biljnih vlakana, najviše celuloze, koja je nerastvorljiva. Dijetalna vlakna moraju biti obavezan dio zdrave ishrane jer daju mnogo blagotvornih efekata po zdravlje.



Vlakna pšeničnih mekinja ubrzavaju prolazak sadržaja kroz crijeva. Ljekovit učinak postiže se dnevnim unosom od najmanje 10 grama vlakana pšeničnih mekinja. Mogu se miješati sa jogurtom ili mlijekom, voćnim sokovima.

Pšenične mekinje imaju laksativno djelovanje pa se često preporučuju kod oboljenja kao što je divertikularna upala debelog creva. Hrana bogata vlaknima takođe će smanjiti rizik od pojave raka dojke.

Jedan broj istraživanja pokazao je da je antioksidativna aktivnost i moć fenola iz cijelih žitarica veoma slična onoj u voću i povrću. Antioksidanti štite organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Mekinje od pšenice pokazale su i djelovanje koje sprečava rak debelog crijeva. Smanjuju nivo žučnih kiselina i bakterijskih enzima u stolici za koje se smatra da podstiču ovaj tip kancera.

izvor: novi.ba

1 komentar:

  1. Nevjerovatne Koristi: Ova Namirnica Čisti Crijeva I Krv Od Masnoća I Otrova - Zdravlje Je Svee >>>>> Download Now

    >>>>> Download Full

    Nevjerovatne Koristi: Ova Namirnica Čisti Crijeva I Krv Od Masnoća I Otrova - Zdravlje Je Svee >>>>> Download LINK

    >>>>> Download Now

    Nevjerovatne Koristi: Ova Namirnica Čisti Crijeva I Krv Od Masnoća I Otrova - Zdravlje Je Svee >>>>> Download Full

    >>>>> Download LINK

    OdgovoriIzbriši