Header Ads

Kritizirate li sebe? Budisti imaju poruku koju trebate čuti

Neki od nas previše krive sebe. Bilo da je u pitanju naš posao ili odnos, to je kao da naš um padne u zamku razmišljanja da smo uvijek mi krivi za nešto. Postaje ograničavajuća navika koju je teško zaustaviti.



Ali ne morate biti duhovni guru da biste shvatili da je kritiziranje sebe prilično beskorisno i štetno. Bez obzira jeste li bili u pravu ili u krivu, to zapravo ne služi svrsi.

Glavni problem s tim je da reagiramo umjesto da poduzmemo akciju. Zbog toga dolazimo u situaciju mentalne zaglavljenosti i to nas sprječava da vidimo veću sliku. To nas u suštini sprječava da živimo miran život.

Međutim, budizam nam može pomoći da se prestanemo kritizirati. Budizam nudi dvije bitne istine koje je teško opaziti kada okrivljavamo sebe.

1) Istina 1: Promjena je jedina konstanta u svemiru
Budisti vjeruju da je promjena ciklus života. Sve prolazi kroz promjenu. Vrijeme se mijenja iz dana u dan, rođeni ste i na kraju ćete umrijeti, a fizičko tijelo mijenja se svakog trenutka. Promjena postoji svugdje. Nemoguće je to poricati.





Kada se krivimo za nešto, korisno je shvatiti da je promjena neizbježna, piše Educate inspire change. Svi griješimo, ali to ne znači da nas te pogreške definiraju.

One nisu ono što mi jesmo i kad imamo takvo iskustvo, već smo se promijenili. Nema potrebe za krivnjom. Samo za učenjem.

2) Istina 2: Uzroci i uvjeti
Promjena se također temelji na uzrocima i uvjetima. Budizam kaže da imamo moć promijeniti uzroke i uvjete, ali samo do određene mjere.

Istina je da doslovno postoje tisuće i tisuće uzroka i stanja koja bi se mogle pripisati bilo kakvoj turobnoj situaciji u kojoj se nalazimo danas.

Nikad u potpunosti ne nadziremo situacije ili druge ljude. Postoji bezbroj nepoznatih čimbenika kao i neizbježnih promjena. Kako biste mogli kriviti sebe kada je uključeno toliko mnogo drugih čimbenika?



Zašto su ta dva čimbenika važna?
Kad shvatimo da je promjena životna činjenica – i da su uzroci i uvjeti također odgovorni, možemo početi pomalo otpuštati.

Kao što je veliki Leo Buscaglia rekao:

“Otpustite. Zašto se držite boli? Ne možete popraviti štetu učinjenu u prošlosti. Nije na vama da sudite. Zašto se držite onoga što vas drži podalje od nade i ljubavi? “

Prevela: Suzana Prnjak za atma.hr

Nema komentara